Δίκτυα συνεργασίας

Δίκτυο:

Bιογεωγραφική διαδικασία Natura 2000 (The Natura 2000 Biogeographical Process)

Διατηρείται από/Σκοπός:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Ομάδα Εργασίας Ειδικών στην Εφαρμογή των Οδηγιών για τη Φύση

Περιγραφή:

Η Bιογεωγραφική διαδικασία Natura 2000 προωθεί τη συνεργασία μεταξύ αρχών, εμπειρογνωμόνων και λοιπών ενδιαφερομένων στις 9 χερσαίες και 5 θαλάσσιες βιογεωγραφικές περιοχές. Δείτε εδώ τις πληροφορίες για τη Μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή. Η βιογεωγραφική διαδικασία αφορά στη διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων συνεργασίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικής εφαρμογής, διαχείρισης, παρακολούθησης, χρηματοδότησης και εποπτείας του δικτύου Natura 2000. Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις βιογεωγραφικές διαδικασίες. Βρείτε εδώ το υλικό για τις Μεσογειακή βιογεωγραφική διαδικασία στη σελίδα με τις ενημερώσεις για όλες τις περιοχές.

 

 

Δίκτυο:

Ευρωπαϊκή σύμπραξη για την καινοτομία στη γεωργία (European Innovation Partnership, EIP-AGRI)

Διατηρείται από/Σκοπός: Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Γεωργία και ανάπτυξη της υπαίθρου
Περιγραφή:

 

Η Ευρωπαϊκή σύμπραξη για την καινοτομία στη γεωργία (στην οποία περιλαμβάνεται και η δασοπονία) - EIP-AGRI, προωθεί την ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία και δασοπονία που «επιτυγχάνει περισσότερα και καλύτερα με λιγότερα». Η EIP-AGRI Επιδιώκει τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού σε τρόφιμα, ζωοτροφές και βιοϋλικά στο πλαίσιο της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία.

Στα μέλη του δικτύου παρέχονται πληθώρα υπηρεσιών όπως ανεύρεση συνεργατών, χρηματοδότησης, εύρεσης και προώθησης καινοτομιών κλπ. Για την καλύτερη προώθηση των σκοπών του το δίκτυο οργανώνει επιχειρησιακές ομάδες. Οι ομάδες αυτές συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός έργου για την επίτευξη πρακτικών λύσεων σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή την αξιοποίηση μιας καινοτόμου λύσης και το έργο τους αυτό χρηματοδοτείται από την Αγροτική Αναπτυξιακή Πολιτική της Ε.Ε. στα οποία περιλαμβάνονται και πολλά που αφορούν τη δασοπονία, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή. Δείτε τις ομάδες εστίασης εδώ. Για σχετική υποστήριξη από το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο δείτε εδώ.

 

 

Δίκτυο:

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

Διατηρείται από/Σκοπός:

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)

Περιγραφή:

 

Σκοπός του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου είναι η προώθηση της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΑΑ. Κύρια δράση του είναι η δικτύωση για την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών, καθώς και της ενθάρρυνσης του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

 

 

Δίκτυο:

ICP Forests

Διατηρείται από/Σκοπός: International Co-operative Programme on Assessment and Monitoring of Air Pollution Effects on Forests (ICP Forests)
Περιγραφή:

 

Το ICP Forests είναι ένα πρόγραμμα-δίκτυο παρακολούθησης της υγείας των δασών της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα βιοπαρακολούθησης στον κόσμο. Τα αποτελέσματά του παρέχουν πληροφορίες για την κατάσταση των δασών, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα μέσω του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ). Δείτε σχετικό άρθρο εδώ.

 

 

Δίκτυο:

Pro Silva

Διατηρείται από/Σκοπός:

Pro Silva confederation

Περιγραφή:

 

Η Pro Silva προωθεί και στηρίζει τη Φυσική Δασοπονία, μια φιλοσοφία διαχείρισης των δασών που διατηρώντας τη βιοποικιλότητα τους, προσφέρουν τις οικολογικές και κοινωνικο-οικονομικές τους υπηρεσίες με τρόπο αειφορικό και επικερδή. Στην Ελλάδα η Pro Silva εκπροσωπείται από την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία.