Πολιτικές για τα δάση, τη βιοποικιλότητα και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000

Η ενότητα αφορά στο θεσμικό πλαίσιο (ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία) και το πλαίσιο πολιτικής (π.χ. στρατηγικές) σε σχέση με α) τη διαχείριση και προστασία δασών με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, β) την προσαρμογή της δασικής διαχείρισης στην κλιματική αλλαγή, γ) την αποκατάσταση και ανόρθωση υποβαθμισμένων πρεμνοφυών δασών, δ) την ορθή διαχείριση επισκεπτών και τη δημιουργία υποδομών ερμηνείας περιβάλλοντος και ε) τις διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης. Ειδικότερα περιλαμβάνει:

  • Την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία που αφορά στη διατήρηση και διαχείριση των δασών και της βιοποικιλότητας, στις προστατευόμενες περιοχές, και στη διαχείριση των υδατικών πόρων και της περιβαλλοντικής πληροφορίας, ιδιαίτερα δε της χωρικής.
  • Tις Ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές για τη βιοποικιλότητα και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, τα δάση και το ξύλο, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την απερήμωση, τη διατήρηση των εδαφικών πόρων κλπ., καθώς και τα κείμενα κατευθύνσεων του Forest Europe. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει κείμενα κατευθύνσεων ανάπτυξης πολιτικών και μεθόδων από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) και το EFI (Ευρωπαϊκό Δασικό Ινστιτούτο).

Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030: Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας

Η Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030: Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ως ορόσημο, στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι η βιοποικιλότητα της Ευρώπης θα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης έως το 2030 προς όφελος των ανθρώπων, του πλανήτη, του κλίματος και της οικονομίας μας, σύμφωνα με ο θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030 και με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Δείτε το επίσημο κείμενο της στρατηγικής, το παράρτημα (Σχέδιο δράσης) και ένα ενημερωτικό έντυπο με τα κυριότερα σημεία της στρατηγικής (στα αγγλικά).

Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα

Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα περιλαμβάνει πλαίσιο δράσεων με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών όπως η ρύθμιση του μικροκλίματος, η διατροφή, η επάρκεια σε νερό, η προστασία από πλημμύρες, κλπ. Στην ειδική έκδοση του ΥΠΕΝ υπάρχει το πλήρες κείμενο της στρατηγικής, το σχέδιο δράσης και στοιχεία για τη διαδικασία προετοιμασίας της. Το επίσημο κείμενο θεσμοθέτησης (ΥΑ 40332/08.09.2014 (ΦΕΚ Β´ 2383) βρίσκεται εδώ.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιοποικιλότητα

Σελίδα στον δικτυακό τόπο της Ε. Επιτροπής/Περιβάλλον από όπου μπορεί κανείς να βρει την Ευρ. νομοθεσία για τη φύση: Οδηγίες για τους οικοτόπους, τα πτηνά και άλλα, την Ευρ. Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα κ.ά. Τα επίσημα κείμενα της Οδηγίας των οικοτόπων εδώ και της Οδηγίας των πτηνών εδώ.

Eθνική νομοθεσία για το δίκτυο Natura 2000 και τη βιοποικιλότητα

Η σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία βρίσκει κανείς την εθνική νομοθεσία για το Natura 2000 και τη βιοποικιλότητα με την οποία ενσωματώθηκαν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην ελληνική νομοθεσία, τους νόμους για το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, το Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ. 67/81 «Περί Προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της ερεύνης επ’ αυτών» κ.ά.

Συμπληρωματικά μπορείτε εδώ να δείτε τον νόμο 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α/7-5-2020) «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που τροποποίησε το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών και τον νόμο 4782//2021 (ΦΕΚ 36/Α/93-2021) "Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία" που περιλαμβάνει ειδική διαδικασία εκπόνησης Ειδικής περιβαλλοντικής Μελέτης για ήπια έργα ανάπτυξης.