Σχετικά με Εμάς
Σχετικά
Μάθετε για το έργο LIFE ForestLife
Η Διαδικτυακή Πύλη Συνεργασίας για τα Δάση (ΔΠΣΔ) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE ForestLife «Οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου NATURA 2000 στην Ελλάδα» που υλοποιείται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ) σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.).
Υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία της Πύλης είναι η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.).
Σκοπός της Πύλης
Η Διαδικτυακή Πύλη Συνεργασίας για τα Δάση είναι ένας πληροφοριακός κόμβος για τη διάχυση πληροφοριών, την ανταλλαγή εμπειριών και τη διάδοση καλών πρακτικών στους τομείς της διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της ανάπτυξης της αειφορικής δασοπονίας. Αποτελεί, επίσης, μέσο πληροφόρησης για τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ένταξη ενός δάσους στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Την ευθύνη διαχείρισής της έχει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη φιλοσοφία ανάπτυξης της Διαδικτυακής Πύλης εδώ.
Πού απευθύνεται
Η ΔΠΣΔ απευθύνεται σε όλους όσοι εργάζονται, ερευνούν ή απλώς απολαμβάνουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και σε όσους αναζητούν πληροφορίες για τα ελληνικά δάση που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000.
Υπηρεσίες
Η ΔΠΣΔ περιλαμβάνει δομημένες ενότητες πληροφοριών, οι οποίες διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
- Ενότητες που προάγουν τη βελτίωση της γνώσης και αφορούν στη συγκέντρωση, εντοπισμό και ανάκτηση της πληροφορίας.
- Ενότητες που προάγουν τη δικτύωση και τη συνεργασία και αφορούν στην επικοινωνία, ανταλλαγή και διαμοιρασμό της πληροφορίας.
Η λειτουργικότητα των ενοτήτων υποστηρίζεται από δικτυακές υπηρεσίες και εργαλεία, που προωθούν τη βελτίωση της γνώσης και τη δικτύωση για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την προστασία και διαχείριση των δασών.
Οι ενότητες που προάγουν τη βελτίωση της γνώσης περιλαμβάνουν την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη, τη Γνωσιακή Βάση (knowledge base) και τις Ενημερώσεις, ειδήσεις και επιμόρφωση. Οι ενότητες αυτές υποστηρίζονται από δικτυακές υπηρεσίες εντοπισμού και ανάκτησης της πληροφορίας, καθώς και από υπηρεσίες διαδικτυακής επισκόπησης γεωχωρικών δεδομένων μέσα από ένα διαδικτυακό περιβάλλον (web map viewer).
Οι ενότητες που προάγουν τη δικτύωση και τη συνεργασία περιλαμβάνουν τη Διαμόρφωση και επισκόπηση προφίλ χρήστη, τα Ηλεκτρονικές φόρμες και ηλεκτρονικές εγγραφές, την Κοινότητα συζητήσεων και την πληροφοριακή υποστήριξη χρηστών. Οι ενότητες αυτές υποστηρίζονται από δικτυακά εργαλεία επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των χρηστών, καθώς και από σύστημα αυτόματης ειδοποίησης και ενημέρωσης.
Πρόσκληση καταχώρησης υλικού
Η Δασική Υπηρεσία καλεί όλους εσάς, όχι μόνο να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες πληροφόρησης και συνεργασίας που παρέχει, αλλά και να συμβάλλετε στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της, στέλνοντας υλικό που θα θέλατε να μοιραστείτε με όλους όσοι εργάζονται στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Ο εμπλουτισμός μπορεί να αφορά σε αποστολή ενημερωτικών ειδήσεων και εκδηλώσεων προς δημοσίευση στην ενότητα Ενημερώσεις, ειδήσεις και επιμόρφωση, αποστολή στοιχείων προς δημοσίευση στη Γνωσιακή Βάση και συνεισφορά πληροφοριακού υλικού προς δημοσίευση στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη (εργασίες, μελέτες, εμπειρίες, οπτικοακουστικό υλικό, κ.λπ.).