Criteria and indicators for sustainable woodfuels
Η ενέργεια από ξύλο είναι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας για πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα σε νοικοκυριά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα βιοκαύσιμα, ιδίως τα καυσόξυλα και ο ξυλάνθρακας, παρέχουν σήμερα περισσότερο από το 14% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας. Τα κοινωνικά και οικονομικά σενάρια δείχνουν συνεχή αύξηση της ζήτησης για καύσιμα από ξύλο, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες. Η εξάρτηση από τα καύσιμα ξύλου είναι μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου παρέχουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας. Σε ορισμένες υποπεριφέρειες της Αφρικής, περίπου το 80% της ενέργειας προέρχεται από τα βιοκαύσιμα. Το καυσόξυλο και ο ξυλάνθρακας, τα πιο χρησιμοποιούμενα καύσιμα με βάση το ξύλο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή των φτωχών αγροτικών και αστικών νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για οικιακή μαγειρική και θέρμανση, είναι συχνά απαραίτητα στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων για το ψήσιμο, τη ζύμωση, το κάπνισμα, τη θεραπεία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις αναπτυγμένες χώρες, το ξύλο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως περιβαλλοντικά ορθή πηγή ενέργειας (κυρίως για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας). Ως δυνητικό υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων, η ενέργεια ξύλου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η δημοσίευση αυτή αξιολογεί τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και τα νομικά και θεσμικά πλαίσια που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη παραγωγή καυσόξυλων από δάση, δέντρα εκτός δασών και άλλες πηγές.
- Εκδότης: FAO
- Δημιουργός: Food and Agriculture Organization of the United Nations
- Πηγή: FAO
- Ιστότοπος: http://www.fao.org/docrep/012/i1673e/i1673e00.pdf
- Γλώσσα: Αγγλική
- Άδεια Χρήσης: AΔΕΙΑ CC - Απαγόρευση εμπορικής χρήσης του έργου (Non-commercial)
- Έτος: 2010
- Βιβλιογραφία: FAO. 2010. Criteria and indicators for sustainable woodfuels. FAO Forestry Paper No. 160. Rome, Food and Agriculture Organization of the United Nations. 92 p.