Ξεκίνησε νέο πρόγραμμα LIFE στη Θεσσαλονίκη για τη δασική διαχείριση με σύγχρονα εργαλεία
Ξεκίνησαν οι δράσεις του νέου διεθνούς εξαετούς προγράμματος LIFE με το ακρωνύμιο GOPROFOR MED (“Improvement of conservation status of forest habitats in the Mediterranean Biogeographical Region applying restoration and conservation techniques and close to nature management”). Στο LIFE αυτό συμμετέχουν 16 εταίροι από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τοπικoύς εταίρους το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και την Επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας – Θράκης και από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). Το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του GOPROFORMED χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/LIFE programme και το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από τους εταίρους.
Αντικείμενο του GOPROFOR MED είναι η τυποποίηση και η προώθηση ενός εναλλακτικού συστήματος διαχείρισης για τα μεσογειακά δάση. Βασικοί γνώμονες της δασικής διαχείρισης είναι η προστασία και βελτίωση της δασικής βιοποικιλότητας με την παράλληλη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, εφαρμόζοντας ήπιες διαχειριστικές πρακτικές που μιμούνται τις διεργασίες της φύσης (close to nature management). Ο κίνδυνος μείωσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών θα είναι επίσης προτεραιότητα στη βελτίωση της δασικής διαχείρισης. Επιπλέον, θα εφαρμοστούν πιλοτικά νέα εργαλεία απογραφής, επίδειξης και διαχείρισης της δασικής βλάστησης με τη χρήση επίγειων λέιζερ (τρισδιάσταση απεικόνιση δάσους).
Οι πιλοτικές δράσεις του GOPROFOR MED για την Ελλάδα θα έχουν ως περιοχή επέμβασης το Δημόσιο Δάσος Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα τους οικοτόπους της Μαύρης Πεύκης και της Καστανιάς του εν λόγω Δασικού Συμπλέγματος.
Το Νοέμβριο έγινε η επιλογή και ξεκίνησε η προετοιμασία των περιοχών ενδιαφέροντος (core areas) στο Δ.Σ. Χορτιάτη, ενώ την προηγούμενη βδομάδα έλαβε χώρα και η ενακτήρια συνάντηση του GOPROFOR MED. Από 28 Νοεμβρίου ως και 12 Δεκεμβρίου 2022, ειδικοί επιστήμονες από Ιταλία και Γαλλία σε συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες, επιχειρούν να προσαρμόσουν εξιδεικευμένη μεθοδολογίας απογραφής δασικής βλάστησης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (κύρια Θεσσαλονίκη). Η μέθοδος εφαρμόζεται ευρέως σε Γαλλία και Ιταλία και πιλοτικά σε Ισπανία. Παράλληλα, ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παλέρμου για δυο μήνες γεφυρώνει την εμπειρία από Ιταλία στην Ελλάδα.
Το GOPROFOR MED περιλαμβάνει πολλές δράσεις προώθησης του εναλλακτικού συστήματος δασικής διαχείρισης μεσογειακών δασών μέσα από πληθώρα δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης στα επόμενα χρόνια.